stay hungry, stay foolish

de nieuwe dingen van Apple

Vanavond was het zover, de presentatie van de nieuwe Apple goodies voor komend seizoen. Geen hardware, dat was eerder al bekend gemaakt, maar wel behoorlijk wat nieuws op software gebied en dan vooral op het gebied van het OS, de échte kracht van Leopard werd ons duidelijk gemaakt. Wat een ongelooflijk slick besturings syteem gaan we binnekort (vanaf oktober) krijgen zeg, soepel, helder, inventief, intuïtief en beeldschoon.

 • Space, meerdere desktops waartussen je kunt switshen. Dit was al mogelijk met losse software en een van die bedrijven is door Apple overgekocht om in het OS te intergreren.
 • Time Machine, backup mogelijkheid die continu op de achtergrond meeloopt en van alles kopieën maakt zodat je on-the-fly weer terug kunt gaan naar bestanden en versies in het verleden.
 • Bootcamp, standaard zit er nu de functie in om Windows te draaien op je Mac. Het klinkt eng en dat is het ook. Maar het kan voor sommige mensen de reden zijn om toch maar op de Mac over te stappen. Wellicht omdat ze van die suffe accountant software willen draaien in een poeplelijke interface.
 • Quicklook, hiermee kun je in documenten kijken zonder ze te hoeven openen. Een soort nette en uitgebreide preview functionaliteit zeg maar.
 • Finder, de basis van de comuter, de manier waarop je door je computer navigeertd is grondig onder handen genomen. Blijkbaar nog niet uitontwikkeld.
 • Safari, er is inmiddels al een beta uit, maar binnenkort komt versie 3 officieel uit en is ook beschikbaar voor Windowsbakken. Ik gebruik zelf Firefox, maar deze versie van Safari is wel aanzienelijk sneller. Wellicht toch maar weer terug.
 • iPhone, op de 29e van deze maand gaat ie in de verkoop in de VS, vanaf die datum zullen de fora en weblogs er wel mee volstaan. Maar nu al is bekend gemaakt dat het platform ook voor derden open komt te liggen en softwareboeren dus applicaties voor het apparaat kunnen gaan ontwikkelen.
  Met Safari aan boord is echt internet mogelijk, geen aangepaste laffe versie die ik bijvoorbeeld nu op mijn telefoon heb, maar internet zoals het is, echter wat kleiner op het scherm.

En het mooiste wellicht is nog de prijs, met een heftige knip ook naar Vista van concurrent Microsoft, die in dik 7 smeken komt, is Leopard beschibaar iun de versies Basic, Ultimate, Business, Enterprise en Ultimate. Echter ze kosten allemaal $129 en kunnen allemaal hetzelfde. Zoals gewoonlijk dus weer één versie voor alle gebruikers. Eenvoud en overzichtelijkheid, dat is waarhet om draait. Supermooi die steken onder water.

Check, als het je geïnteresseerd, de features op de site van Apple, die voor de gelegenheid ook maar eens van een compleet nieuw ontwerp is voorzien. Ik moet mezelf tegenhouden om niet direct naar de Macboer te fietsen voor een nieuwe Mac met Leopard, oftewel Mac OS 10.5, te bestellen. Maar gelukkig komt ie pas in oktober uit, dus ik heb nog even de tijd om door te sparen.

finder_leopard.png

UPDATE: de keynote speech is nú te bekijken en ik zie dat ze bij MacMinds wat meer tijd hebben gehad voor een uitgebreide en heldere review.

3 Responses to “de nieuwe dingen van Apple”

 1. buxx

  Valt wel mee toch, als je het vergelijk met een vergelijkbare andere laptop zijn ze geloof ik niet extreem veel duurder hoor.
  Ik blijf dit leuke discussies vinden, vooral met een pot bier erbij, heerlijk.
  Ze bieden namelijk veel meer, namelijk een wekende OS erbij, goed en degelijk ontwerp, stijl…

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS