stay hungry, stay foolish

Joost is live

Joost, niet zoals de Nederlandse jongens naam, maar jooooest, op z’n engels. Het zal binnekort net zo bekent gaan worden als Kazaa was en Skype nu is.

Maar waarom eigenlijk?
Joost is een programma waarmee je op de computer TV kunt kijken. Simpel lijkt het, maar er is meer.

Wat is een zo speciaal aan?
Je kunt via veel meer methodes filmpjes kijken op het internet, dat is helemaal waar, maar dit is uniek. De data komt niet vanaf 1 server, maar vanaf vele kleine servers. Sterker nog, als je een filmpje aan het kijken bent ben je zelf een van die servers en deel je het filmpje weer met anderen die in dezelfde positie zitten en het via jou computer en internet verbing bekijken.

Waar kennen we dat van?
Dat hele principe stond ook vele vele jaren aan de wieg van een andere project dat de makers zijn gestart en wat wereld beroemd is geworden. Joost is namelijk ontwikkeld door de mannen achter Kazaa. Dit behoeft geen introductie lijkt me. En diezelfde mannen hebben later Skype gemaakt. Allebei programma’s die middels het pear-2-pear principe werken. Het delen van data en bandbreedte.

En nu?
Nouu, nu is het te gebruiken. Het is een poosje in beta geweest, zoals zo’n beetje alles wat nieuw wordt uitgebracht. Maar nu is het voor iedereen te gebruiken. Nou ja, bijna dan. Ik heb nog geen Mac met Intel chip dus ik val, nog, buiten de boot, maar in principe is het voor iedereen beschikbaar. Zowel op de Mac als op Windowz.
Ik zou zeggen, probeer het en kijk of het wat is, want dit kon wel eens de toekomst gaan worden. Goede kwaliteit TV en film wanneer je het zelf wilt. Video on demand.

2 Responses to “Joost is live”

  1. 412

    Dat wat bakkel zegt, mocht iemand een invite hebben voor me, dan houdt ik me aanbevolen.

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS