stay hungry, stay foolish

T-Mobile doet moeilijk over magenta

Een discussie over kleuren, iedereen heeft het wel eens. Wat is mooi, wat staat mooi bij elkaar en wat vooral niet. Tot zover, maar dat het oploopt tot juridische, dat gebeurt niet zo vaak. T-Mobile wil namelijk niet ‘hun’ kleur gebruikt wordt door andere bedrijven en dat is het begin van de ruzie.

Ik kan me goed voorstellen dat je als bedrijf waarde hecht aan je kleur, veel bedrijven zijn zelfs herkenbaar aan enkel hun kleur. PTT groen gaat al een poosje mee, Coca Cola of Ferrari rood, DHL geel met rood en UPS bruin. Allemaal mooi en aardig en op zich ook wel redelijk want een concurrent die een vergelijkbare kleur of kleurencombinatie gebruikt kan je hierdoor geod in het vaarwater zitten doordat de klant, de consument, verward raakt.

Echter in het geval van T-Mobile is het wel even anders, ze willen de kleur magenta claimen. Nu zul je zeggen, ze doen maar, is toch een vreemde kleur, maar wat wil het geval. In de grafische wereld is dat nu net 1 van de 4 kleuren waar alles dat wordt gedruk uit wordt opgebouwd. Met de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart kun je namelijk zo’n beetje alle kleuren maken door ze in een raster over elkaar heen te drukken. Dit wordt dan 4 kleuren druk genoemd, hoe alle magazines, posters, kranten enzo gedrukt worden.

Dat T-Mobile magenta wil claimen is dus eigenlijk hetzelfde als dat een bedrijf de ‘kleur’ zwart wil claimen, daar zal ook nietmand mee accoord gaan, nu ligt dit anders want zwart is geen kleur, maar dat doet geen afbreuk aan de discussie.

7 Responses to “T-Mobile doet moeilijk over magenta”

 1. marcel

  Hé dat brengt mij op een idee! Ik denk dat ik een vorm ga claimen. Twee diagonale lijntjes die beiden kruisen in elkaars midden. –> X

  Als je iemand weet die dit teken gebruikt dan moet je mij even tippen. ;)

  Reply
 2. botoks

  En zo zijn er nog wel meer bedrijven die de kleur magenta gebruiken, wat dacht je van DA of Geenstijl.

  Ik vind het maar onzinnige gezwets. Of het is een publiciteitsstunt of een of ander hitsig corporate balletje denkt impact te kunnen maken op zijn baasjes bij T-debiel.
  Wel leuk zo, die gratis reclame voor de aangeklaagde bedrijven, denk dat ik maar snel de kleuren van mijn bedrijf aanpas en mezelf aangeef bij T-mobile.

  Reply
 3. Hielke

  Wat een wankers zeg :/
  Maar ja, er zijn ook bedrijven die het merkrecht op een normaal woord hebben… (Windows dus)

  Reply
 4. Coolkast01

  IDd, gaat ze vast niet lukken. Ze Moeten gewoon zelf een steunkleur gaan mengen en die pms code geheim houden of daar patent op aanvragen. Net als heineken met hun Heineken groen of de dollar met dollar groen.

  Reply
 5. Maarten

  Zullen ze ook “orange” gaan claimen? Wat voor kleur krijg je eigenlijk als je magenta en orange gaat mengen?

  Reply
 6. Arnoud Engelfriet

  Je kunt op zich bekende dingen best als merk vastleggen. Appels bestaan al sinds de Schepping, maar toch kan Apple dat woord vastleggen als haar merk. De crux is namelijk dat “Apple” een origineel woord is in de context van computers en muziekspelers.

  Voor logo’s en kleurstellingen kun je dezelfde redenering ophangen. Maar bij een enkele kleur? Dat ligt erg lastig, zo blijkt uit de jurisprudentie. Meer hierover op Magenta als merk, mag dat?

  Arnoud

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS