stay hungry, stay foolish

World Press Photo 2006

Ik loop alweer wat achter, want overal is ie al te zien geweest, de World Press Photo of the Year 2006. Nu heb ik altijd een hekel gehad aan de foto’s van deze prestigeuse fotografieprijs als er weer eens een foto wint waar enkel leed en verderf op te zien is. Helaas is het nog steeds zo dat je haast wel in de prijzen gaat vallen als je zielige hongerige kindertje in Afrika met een vlieg op het hoofd of een in de armen van ouders sterfende oorlogs slachtoffertjes met de camera weet vast te leggen met de camera. Maar wellicht is dat nu eenmaal het wereldbeeld dat vast gelegd moet worden voor het nageslacht, dat we het slecht hebben op de aarkloot heden te dage. Ik ben zelf meer van de creatieve foto’s met verrassende standpunten, pakkende bewegingsonscherptes en kunstzinnige scherptedieptes.

De winnende foto van 2006 is er ook eentje met elende maar gelukkig met een twist, een harde maar ook enigsinds humoristische. Je zou er bijna van denken dat het nep is. Een beetje surrealisch is wellicht het goede woord, het zet in ieder geval aan tot denken. En dan niet over hoe slecht het allemaal gaat.
Op de foto is een ten stel rijkeluis kinderen die in hun gepoetste cabrio door een door de tsunami geteisterde wijk verwoeste wijk van Libanon tijdens een schietpauze van de vechtende strijders rijden, alsware ramptoesisten pur sang. Erg, stom, sneu maar ook wel mooi op een bepaalde manier.

worldpress2006.png

4 Responses to “World Press Photo 2006”

 1. Gerard Henninger

  Dit zijn geen rijkeluis kindjes, maar gewoon de moderne jeugd in Libanon die door een verwoest dorpje rijden na het staakt het vuren van Israël en Hezbollah. Ik vind het niet echt een boeiende foto want zoiets als dit kan je makkelijke in scene zetten.

  Desondanks een leuk contrast

  Reply
 2. Marcel

  In scene gezet? Vast en zeker maar dat is bij meer dan 50 % van alle foto’s in de media zo.

  Ik vind het contrast die de foto weergeeft super mooi, een top foto.

  Reply
 3. Marcel

  Ha, de Volkskrant heeft vandaag de mensen in deze auto op de voorpagina staan met op de achtergrond hun gesloten, jaja, cabrio Mini Cooper.

  Ze zijn totaal niet blij met het commentaar bij de World Press foto. “Rijkdom en verwoesting naast elkaar. Het brengt de tegenstellingen van het echte leven te midden van chaos in beeld.”

  Volgens de vijf is dit dus niet zo. “Wij wonen hier ook!” Op de foto waren zij aan het kijken naar hun woningen die ze moesten ontvluchten. Ze verbleven ondertussen in een hotel.

  Nou vraag ik mij dus het volgende af. Hebben ze in Beiroet ontzettend veel en goedkope hotelkamers of behoren deze vijf toch wel tot de rijkeren die gewoon een hotelletje nemen in deze ‘ongemakkelijke’ dagen.

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS