stay hungry, stay foolish

de MacBook na 1 week

Ik heb de nieuwe MacBook nu een week in huis, tijd dus om de balans op te maken.

Behuizing – Het nieuwe concept van Apple qua behuizing van de laptop lijn is uniek, vanuit een blok aluminium wordt de hele behuizing gefreesd. Dit heeft een stevig, heel erg stevig ontwerp tot gevolg. De MB voelt daarom ook erg solide en degelijk aan.

Beeld – Het beeldscherm heeft een zuinigere lichtbron en dat is natuurlijk fijn. Daarnaast kan ie ook helderder dan de oude MB en dat is wel heel erg fijn foor het kijken van films. Deze MacBook lijn is alleen nog maar leverbaar met een glossy scherm, de matte is dus uit de gratis bij Apple. Hoewel het bij fel tegenlicht even lastig is, komen kleuren wel een stuk beter over op deze manier. Hoewel wel minder natuurgetrouw, wel mooier. En aangezien het echte beeld bewerken plaats vindt op m’n werk, vind ik dat dus niet erg.

Geheugen – Het interne geheugen is standaard 2 gig en uitbreidbaar tot 4. Dat is wel een hele mooie upgrade, de oude kon niet verder dan 2 gig. Ik kan er dus altijd nog een speedboost aan toevoegen.

Snelheid – het kan komen doordat ik nu werk op een hele schone installatie van Mac OS X, maar ik klaag niet over de snelheid. Wat wel goed merkbaar is, is de grafische kaart, met beeldbewerking is deze MB toch echt wel een behoorlijk stuk sneller.

Touchpad РDe nieuwe touchpad heeft geen knop meer, althans niet zichtbaar. De hele oppervlakte is ̩̩n grote knop en dat is even wennen, want je plaats toch de duim op de onderkant, maar het is niet eens zo gek bedacht, vooral om dat het oppervlak dat je kunt gebruiken om de cursor te besturen flink groter is geworden.
Daarnaast kan ik met zowel 1, 2, 3 als 4 vingers erop zogenaamde ‘gestures’ uitvoeren. Met 1 vinger navigeer je de cursor naar z’n plek. Met 2 vingers scroll je door websites, je kunt ermee in- en uitzoomen door een knijpbeweging te maken en je kunt er beelden mee kantelen. Net als op de iPhone. Met 3 vingers scroll je eenvoudig door hele pagina’s van documenten en met 4 tegelijk, activeer je exposé.

Geluid – Het geluid van de boxen is een stuk luider en minder blikkerig. Maar ik kwam er pas gister achter waar de boxen precies zitten, ze schijnen onder het toetsen bord te zijn weggestopt. Clever, want tussen de toetsen door zit voldoende ruimte om geluid aan te laten ontsnappen.

Toetsenbord – Typt lekker dat is het probleem niet, maar als het een beetje schemerig is, dan is de witte tekst op de zwarte toetsen gewoonweg slecht leesbaar. Het zal voornamelijk een esthetische overweging zijn geweest maar geef mij maar witter toetsen met zwarte letters. Ik had natuurlijk ook de Pro of de duurdere MB kunnen kopen, die hebben achtergrond lichtjes, maar dat werd me wat te gek.

Prijs РHij is duurder, 200,- dan de eerdere MacBooks, jammer. Scheelt toch weer 200,- Maar daarvoor krijg je dan wel een compleet nieuw apparaat qua ontwerp ̩n materiaal.

Conclusie – Prima apparaatje.

Tot zover deze nerd talk, over tot de orde van de dag.

8 Responses to “de MacBook na 1 week”

 1. Glien

  Ha, die laatste opmerking wilde ik plaatsen, maar je hebt hem al voor me weggekaapt…

  Reply
 2. ja lache

  je had zeker haast met het schrijven van dit bericht!!
  ik heb echt nog nooit zoveel schrijffouten gezien in 1 stuk.

  sowies

  Reply
 3. buxx

  Klopt en dat ook nog eens vanuit een halfliggende positie op de bank.
  Tijd voor een check…… checked.

  Reply
 4. Tjap

  Ik heb gewoon een Windows laptop, maar twijfelde bij de aanschaf wel of ik nou niet eindelijk over wilde stappen op MacBook. Eerste laptop; leek een mooi moment :) Uiteindelijk niet gedaan; vind het risico te groot dat ik het niks vind en dat ik dan met een MB zit opgescheept die ik niet wil hebben en die ik ook niet tegen een lage prijs op marktplaats wil zetten. Is hier geen ‘try & buy’ voor? Vind het trouwens wel leuk om in iCenter rond te kijken ;)

  Reply
 5. buxx

  Mocht het niet bevallen, dan kun je er altijd nog Windows op draaien hoor. Maar geloof me, je wilt niet meer anders als je er eenmaal eentje hebt.

  Reply
 6. Volkan

  Get your facts right, de “oude” MacBook kan dus ook 4GB werkgeheugen hebben…

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS