stay hungry, stay foolish

Dongel, wat was dat ook alweer

Na de afdeling transploft is er nu het Dongelen van KPN. Hun varaint van snel internet onderweg op de laptop. Heel mooi natuurlijk want wie wil nu niet altijd en overal online zijn, ik in ieder geval wel.

Maar een dongel waar ken ik dat ook alweer van? Het klinkt zo ouderwets. En in eens wist ik het weer, het is een usb stekkertje die je in je computer steekt om software te kunne gebruiken. Zonder dongel werkte sommige, wat duurdere software, vroeger, 4 jaar terug, simpelweg niet. Het was dus al een sing dat je in je computer steekt en dat is het dus nog steeds. Best mooi gevonden dus deze naam.

En dat dan weer mooi verbouwd naar de stijl van de Goeiemoggel commercial, niet eens zo heel erg slecht bedacht. Hoewel ik niet denk dat het effect van de eerste commercial nooit en te niemmer overtroffen kan en gaat worden.

3 Responses to “Dongel, wat was dat ook alweer”

 1. Niwla

  en dan is een usb-dongle waar jij het over hebt nog een moderne variant. SolidWorks werkte tot voorkort nog met een dongle op je paralelle poort. Welke pc/laptop heeft tegenwoordig nog zon poort.

  Reply
 2. buxx

  Klopt hoor, vroeger had ik zelf zo’n dongeltje tussen toetsenbord en computer, sommige werkplekken hadden er wel 2 achter elkaar.

  Maar ook al deze dingen waren natuurlijk te omzeilen.

  Reply
 3. Hees

  Op de Atari 800XL werd een dongle op de seriële poort gebruikt die een vast decimaal getal tussen 0 en 255 bevatte. Jammer genoeg was deze beveiliging uit te lezen. Want Atari kende ook draai-controlers om bijvoorbeeld Pong te kunnen spelen. Het was toen een klein kunstje om deze controler zo te draaien dat hij hetzelfde getal genereerde als de dongle.
  Ik vermoed dat dit ergens rond 1985/1986 afspeelde.

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS