stay hungry, stay foolish

gezichtsherkenning

Fotos verwerken is echt een rot klus. Ik ben afgelopen zondag terug gekomen van een week vakantie naar Marokko en heb de foto’s inmiddels op de Mac in iPhoto gezet (570). Eenvoudig en snel gaat dat, maar dan komt het, de troep weggooien, de mooiste markeren om ze later ergens online te zetten om er een verhaal over te kunnen vertellen en in het meest gunstigste geval de boel voorzien van treffende trefwoorden. En vooral dat laatste is een vreselijke klus. Maar het kan wel weer handig zijn, vooal als je nu net die ene foto zoekt waar dat ene persoon of onderwerp op staat.

Nu las ik ook net dat ze bij Google, met hun Picasa Web Albums de opties va Name tags hebben toegevoegd en dat eb ik natuurlijk gelijk even getest, want ik heb wel wat foto’s online staat op die plek. Het systeem is even bezig met de boel te indexeren en herkend warempel ook nog eens mooi alle foto’s waar ikzelf op sta en van alle andere mensen die ik op de foto heb staan. Werkelijk verbazingwekkend dat dat écht werkt. Het systeem herkend gewoon verschillen in gezichten, te mooi maar ook best eng. Zie de demo maar eens. Want met de informatie kan Google vast het internet weer nét even beter indexeren en binnekort is iedereen niet allen bij naam te vinden, maar ook op foto’s waar ie toevallig op staat.

Nu zie ik van nature voornamelijk het positieve van dergelijke voortgangen in en wantrouw ik intenties van mensen niet snel, dus ik vindt het allemaal mooi. Ik begin echter wel gelijk te klagen dat mijn eigen fotobeheer software, Apple’s iPhoto, die optie nog niet heeft. Want dat zou het zoeken in mijn 17.332 foto’s. tijd voor een overleg tussen Google en Apple zou ik zeggen, want ik wil dit ook!

2 Responses to “gezichtsherkenning”

  1. buxx

    Nee, geen last van.
    17000+ foto’s en nog steeds snel. Hoewel ik er wel aan denk om een deel op DVD te zetten, die bekijk ik toch nauwelijks, wellicht gaat ie daarna nóg sneller werken.

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS