stay hungry, stay foolish

de vakantie naar Noorwegen

Het was druk de laatste tijd, veel geregel voor de vakantie, druk op het werk, veel andere zaken en de vakantie zelf natuurlijk. Maar dan is het nu toch echt tijd om weer wat te schijven voor mijn aller eigenste weblogje buxx.nl. Tijd om de balans van de vakantie op te maken en een zeer kleine selectie van de foto’s te laten zien. Mocht je meer willen zien, kijk dan even op het album dat op Facebook.

Noorwegen
img_5839.jpgWelnu, Noorwegen dus, een land dat al een hele poos op ons lijstje stond om ooit nog eens heen te gaan en in de aanloop naar de vakantie werden we alleen maar enthousiaster en enthousiaster. Ik heb zelfs gelezen dat als je Noorwegen én Alaska op je lijstje hebt staan, je eerst Alaska moet bezoeken, want anders valt het tegen. Noorwegen heeft dus een reputatie.

De route
We hebben een mooi rondje gemaakt met een huurauto, begonnen in Haugesund, omhoog naar Bergen, naar Eidfjord en terug naar Haugesund. Mocht het je interesseren, de route is te vinden in deze Google Maps kaart.

img_5899.jpgDe natuurlijk is groot, wijds en vooral bombastisch. Ik geloof zelfs dat je het beeld van de fjorden zoals je het daar hebt nergens ter wereld tegenkomt en dat het daarom ook uniek is. Het ademt oppermacht en rust uit, die immense bergen met het water ertussen, wauw!

De mensen
De bevolking is supervriendelijk, ik ben exact 1 chagerijnig persoon tegen gekomen in een week tijd. Iedereen, zelfs de wat oudere bevolking spreekt vreselijk goed engels, een verademing, want ondanks dat je van het Noors nog wel iets kunt maken, is jezelf een beetje makkelijk verstaanbaar maken wel erg prettig is. Ik hoorde zelfs van iemand aldaar, dat wij, de Nederlanders, samen met hun, de Noren, het best Engels spreken, na de Engelsen, de Ieren, de Schotten.

Negatief cliché
Naast alle positieve clichés, is ook de negatiefst werkelijkheid. Alles is er  vreselijk duur. We zijn dan maar een week geweest, maar als dat er twee waren geweest, hadden we voor hetzelfde geld dik een maand naar een land als Thailand kunnen gaan. Drank si er duur, eten is er duur, alles is er duur. Brandstof is dan weer gelijk als hier in Nederland, maar verder… Even ter illustratie, we zijn 1 keer op een regenachtige dag uit eten geweest. Ons hele menu bestond uit: 2 hamburgers met wedges, koffie, bier en 2 cola. Totaalprijs? dik € 60,- omgerekend.

Maar dat mag je dan wel met NOK (Noorse Kronen) betalen en dat omgereken, uitgezoek en gewissel maakt het dan wel weer echt een ouderwetse vakantie. Lekker pielen bij de kassa omdat je die muntjes niet goed kent, rekenen, vergelijken en nog maar een keer rekenen om er zeker van te zijn dat je niet veel te veel betaald, maar gewoon veel.

De trotsering van de gletsjer
img_5729.jpgNaast de hele beleving van het land, wat ik vaak het belangrijskte al vind, hebben we ook iets gedaan dat ook al op het lijstje stond van dingen die ik ooit gedaan moest hebben. Het trotseren van een heuse gletsjer. In één woord, WAUW! Dat is me een beleving geweest, niet normaal. Lopend daar met de Petzl stijgijzers, een klimtouw om en een helmpje op langs afgronden die doorgaan tot het oneindige en waar een helderblauwe gloed uit ontsnapt maakte van deze trip de hestigste en tofste herinnering van de vakantie.

Tijd voor de beelden zou ik zeggen, want die spreken behoorlijk voor zichzelf. Check de hele reportage op Facebook.

[nggallery id=2]

4 Responses to “de vakantie naar Noorwegen”

 1. Glien

  Mooi verwoord lief. Ik vond het ook super. Maar nu is het bed tijd voor mij..

  Reply
 2. Simone

  Oej door je verhaal en de passende foto’s begint het vakantiegevoel te kriebelen… ik zal het toevoegen aan het lijstje: “Als ik geld heb, wil ik naar….!”
  Echt schitterende foto’s, de natuur op zijn puurst!

  Reply
 3. Jordy

  Wat grappig. In 2005 hebben wij met de stam een weekje rondom de hardangerjokulen gelopen. Dat is als ik het goed zie de gletsjer die jullie gedaan hebben. Vanuit de metropool Finse zo te zien ;)
  Voor de foto’s van onze tocht:http://bit.ly/16MVL5

  Reply
 4. Marloes

  Ben vreselijk benieuwd naar al jullie ploaties! Kan niet wachten om zelf ook weer naar Noorwegen te gaan.

  Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS