stay hungry, stay foolish

de start van het mobloggen

Ik noem het nog steeds mobloggen, overal een foto van maken wat ik leuk vind en die direct online zetten. Mobloggen, oftewel ‘mobiel webloggen’, een fenomeen dat vandaag exact 7 jaar geleden starte door , zo werd ik op geattendeerd bij Camarados.

Ik weet nog precies hoe het ging, met mijn eerste telefoon met camera een crappy foto maken en die middels een inbelverbinding uploaden als e-mail bericht. Dat duurde een paar minuten dus deed ik lang niet altijd en overal, dat was én te duur én te langdradig. Thuis een moblog maken was al eenvoudiger en vooral goedkoper, de foto ging per bluetooth naar de computer om vervolgens per mail naar de servers van moblog.nl te gaan.

Mijn eerste moblog dateert van 9 juli 2004, 1,5 jaar nadat het van start ging. Ben ik dan een ‘early adopt’, denk het wel toch? En verder moblogjes vanaf het TT circuit, vanuit het theater, van de sneeuw van vroeger, normaal geprijsde benzine, gekke dingen in de winkel, de actie die me lichtelijk beroemd maakte en tijdens Scouting kampen.

Het was nog niet zoals nu, maar het voelde al heel er live, connected en hip. En eigenlijk was dat het ook. Heel er hip, want het was de eerset aanzet tot wat nu zo vreselijk aan het hypen is, via Twitter en sociale netwerken als Facebook en Hyves. Realtime laten weten wat je aan het doen bent.

Inmiddels ben ik over gegaan op Mobypicture, die goed aan de weg aan het timmeren is, soepeler werkt in combinatie met Twitter en veel meer mogelijkheden heeft, maar zo af en toe met meemoed terugkijken en klikken in de tijd kan heel erg aardig zijn.