stay hungry, stay foolish

het einde van IE6, het was mooi, maar nu wegwezen

IE6, Internet Explorer versie 6, stamt uit 2001 maar draait nog steeds op veel computers wereldwijd, 13,5 % zelfs. En dat is voor veel sites en bedrijven een doorn in het oog. Naast dat de browser van bijna 10 jaar oud dus vreselijk achterhaald is, wat vrij logisch is, want het internet is in die tijd compleet veranderd, is het ook nog eens duur.

Als een website ontwikkeld wordt en voldoet aan alle standaarden, moet het namelijk vaak nog speciaal voor IE6 gehackt en verbouwd worden zodat het daarin ook nog een beetje toonbaar is.

Het initiatief wijstoppenook.nl spreekt van 10% van de totale kosten en somt de overige nadelen ook nog even netjes op:

  • Google stopt per 1 maart met ondersteuning van IE6
  • Internet Explorer 6 vraagt tot wel 10% van het ontwikkelbudget
  • IE6 ondersteunt nauwelijks standaarden
  • IE6 is onveilig en kan makkelijk worden gehackt

Hoewel de eerste natuurlijk een vreemde is, omdat Google er ook mee stopt, is Google wel het toonbeeld van internet op dit moment. Daarbij opgeteld alle redenen dat ze er daar mee stoppen, komen we toch op een beste lijst waarom IE6 gewoonweg achterhaald is en het dus van de zotte is dat men tot nu toe nog steeds maar daar rekening mee blijft houden.

Daarom zijn er naast wijstoppenook.nl nog veel, veel, veel en veel meer anti IE6 initiatieven. En waarom ook niet er zijn inmiddels voldoende alternatieven.

UPDATE: En natuurlijk is er net zoals bij elk onderzoek een tegenonderzoek. En dus ook een tegeninitiatief. Met de toepasselijke naam wijstoppenniet.nl worden de redenen dat je juist wél moet blijven doorgaan met het ondersteunen met IE6. Dapper en het klinkt logisch, maar ik zou toch écht vooruit gaan kijken en niet steeds blijven doormodderen met oude zut. Stilstand is achteruitgang.