stay hungry, stay foolish

hier en nu is belangrijk aan het worden

Hier en nu

Wat altijd al belangrijk is geweest in het leven is het hier en nu. Dingen die in de directe omgeving gebeuren zijn interessanten dan zaken die een heel stuk verder zijn, de zogenaamde ver-van-mijn-bedshow. En hoewel het een een nogal oubollige term is en ik voornamelijk moet denken aan de tijd van Mies Bouwman en Ted de Braak met hun grote spel en amusents programma’s, verteld het wel wat het moet doen.

Daar en toen

Hier en nu is nu eenmaal belangrijk. Maar door de komt van het internet, en ervoor de televisie en telefoon,kwam de belangrijkheid van elders aankloppen. Je kon immers kijken en horen wat er verderop gebeurde. Live werd er over de hele wereld gekeken hoe Neil Armstrong, de bekende woorden uitsprak terwijl hij over de maan sjouwde.

De term World Wide Web is dat ook een goed passende naam voor deze verzameling van computers die aan elkaar vast zitten als een web. Letterlijk alles is met elkaar verbonden. En dat gaat steeds verder en verder en verder.

Weer hier en nu

Inmiddels zijn mobiele telefoons ook verbonden met het internet en zijn we dus overal en altijd online en met elkaar verbonden. Altijd en overal hebben we toegang tot al die informatie die op het internet te vinden is.
Waar wat heb je daar aan? Het kan vreselijk handig zijn, maar lang niet altijd. Vaak willen we juist weten wat er zich nu en vooral hier afspeelt, omdat alle informatie teveel van het goed is. Want wat zou het mij uitmaken dat je ergens in de randstad de lekkerste koffie te vinden is, terwijl ik door Groningen loop. Dan wil ik juist weten waar ik de lekkerste koffie van Groningen, of zelfs, rond de Vismarkt kan drinken.

En met een GPS in de telefoon is dat mogelijk. De telefoon kan bepalen waar je bent en dat koppelen aan de informatie op het internet die ook verteld wat waar is. Weer een beetje terug naar af zou je kunnen zeggen, naar de tijd dat het hier en nu enkel nog telde? Of is juist het enige belangrijk wat zou moeten tellen?

De toekomst

Met de komt van diensten als Twitter, is NU extreem hot. En met diensten als Foursquare en Google Latitude waarmee je je locatie kunt delen met bekende, komt HIER steeds dichterbij. En helemaal nu Twitter heeft aangekondigd iets vergelijkbaars als Foursquare in hun dienst op te nemen kon het nog wel eens groter gaan worden. Want zoals altijd/vaak, de dienst met de meeste gebruikers, zal het snelst groeien.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS