stay hungry, stay foolish

BioLite, stroom en koken met takje

 

Stroom onderweg, altijd een gedoe. Ik draag dan altijd wel een oplader bij me, maar die ook niet overal te gebruiken.
Brandstof onderweg, ook vaak een gedoe. Voor mij geen gedoe met blikje gas, maar ik kook al jaren onderweg op benzine, want dat is namelijk nagenoeg overal te halen. Maar nog gemakkelijker is het als je een brandstof kunt gebruiken die nagenoeg écht overal is, zelfs zonder tankstation, of boertje in de buurt.

Hout, koken op hout is en blijft toch wel een van de mooiste wat er is als je buiten bent. Echt even ‘back to basic’.
De BioLite CampStove combineert beide en voegt er ook nog eens een goed doel aan.

In de BioLite, die nog niet te koop is, kun je hout verbranden om erop te koken en tegelijk wekt ie stroom op middels een kleine generator om dingen middels usb mee op te laden. En zoals ze het zelf zeggen: “Never carry fuel again.”

Meer dan de helft van de wereldbevolking kookt op open vuur en vele vinden de dood erdoor. Door de rook en CO2, die vrijkomt bij onvolledige verbranding. De techniek die ze bij BioLite hebben ontwikkeld biedt al voordeel dat het 50% zuiniger omgaat met het hout én ook nog een veel en veel beter brand. Dus een grote winst, inclusief het brengen van stroom naar onderntwikkelde delen van de wereld.

En met de aankoop van een backpack versie van de BioLite, steun je de ontwikkeling aan de versie voor de ontwikkelingslanden. Gaaf, mooi en nobel dus. Hij is niet goedkoop, ergens in de loop van 2012 worden ze voor $ 129 verkocht, dus ik twijfel nog een beetje, maar hij gaat in ieder geval op de whishlist.

2 Responses to “BioLite, stroom en koken met takje”

  1. Johan Hoogendijk

    Ha Patrick, interessant stuk! Ik heb hem al besteld en ben erg enthousiast! Mag ik je blog posten op mijn zakelijke FB?
    Groet, Johan

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS