stay hungry, stay foolish

Scrum in Jip-en-Janneketaal

In veel gevallen is de werkvolgorde van veel zaken heel rechtlijnig. Er is een vraag, die wordt uitgevoerd en dat is het. Maar dat is lang niet altijd de beste oplossing.

Niet gelijk bouwen en uitvoeren, maar stukje bij beetje werken naar het einddoel. Met als grootste voordeel dat je gaandeweg kunt bijsturen, aanpassen en eventueel de wensen kan bijstellen.

Een methode die tegenwoordig meer en meer wordt toegepast, is de ‘scrum’ methode. Ontstaan in de programmeer wereld en bestaat uit kleine sprintjes, maar is bij veel andere processen die complex zijn toepasbaar. Het is de moeite waard om eens naar te kijken of het wat voor je is, maar eerst moet je weten wat het exact is.

het klinkt allemaal wat abstract en ontastbaar, daarom een uitleg in Jip-en-Janneketaal:

Op een dag komt Jip bij Janneke. Jip wil heel graag een hele mooie speeltuin. Met van alles erin. Janneke kan dit wel maken maar ze wil eerst weten wat er dan allemaal in die speeltuin moet komen. ‘Een zwembad, en een glijbaan, en een zandbak en nog veel meer’ zegt Jip. Janneke schrijft het allemaal op in een mooi plan. Jip leest het even door en zegt tegen Janneke dat ze het mag gaan maken maar dat hij eerst alles tot in de puntjes wil zien. Janneke gaat aan de slag met heel veel stoepkrijt en laat aan het eind van de week alles zien.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS