stay hungry, stay foolish

een nieuwe taal leren

Is er aanleg voor nodig of kan iedereen nieuwe taal leren?

Ik dacht altijd dat het in je moest zitten. Je had óf een wiskunde- óf een talenknobbel. En ik was op de middelbare school diegene met het eerste. Frans heb ik exact 1 jaar gehad, en Duits heb ik als een verlichting het jaar voor het eindexamen kunnen laten vallen.

Maar mijn vriendin, die ook van zichzelf zegt nooit echt goed te zijn geweest op taalgebied spreekt inmiddels wel Spaans. In de 8 maanden dat ze in Costa Rica heeft gewoond is die taal er gewoonweg ingesleten en bewijst het dus dat alles aan te leren is.

Op Zenhabits schrijft Leo Babauta hoe je in 09 dagen een taal kunt leren. En dat lijkt me ook wel wat, want met alleen Nederlands bereik je nooit de hele wereld en komt er niets van de plannen om de wereld te beheersen. De hele crux zit het em in het zeer intensief leren en met strakke regelmaat. Iets wat je er dus niet even bij doet. En het gelijk verklaar waarom een paar maanden in het buitenland wonen zo vreselijk bevorderlijk is voor het aanleren. Je moet wel en hoort constant de taal om je heen.

Ik ga het eerst voorzichtig proberen, en waar anders dan op internet. De voorzichtige start had ik al een poos geleden gemaakt met met memrise.com waar je je geleerde woorden en zinnen steeds moet ‘bewateren’ om het uit te laten groeien tot een bloem. Mooie gedachte.

Echter de site werd een beetje instabiel, iets wat inmiddels wellicht weer verholpen is, want ze hebben de hele site vernieuwd. En vandaag is de iPhone app uitgekomen, dus ze zijn er wel mee bezig. Maar ik ben inmiddels ben ik verder gegaan op duolingo.com. Met dezelfde insteek, maar waar je als een spelletje verschillende levels moet bewandelen.

Beide met hun eigen goede en slechte dingen en welke nu precies het beste is weet ik dan ook niet. Maar maar wel met dezelfde insteek. Klein beginnen met woorden en zinnen en die steeds blijven herhalen en herhalen en herhalen…

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS