stay hungry, stay foolish

Khan Academy breekt de nieuwe vorm van educatie open

In de VS is Khan Academy een geweldige voorbode van wat er voor de educatieve wereld te wachten staat. Het begon allemaal toen Salman Khan z’n nichtje rekenen wilde uitleggen, maar ernaartoe rijden was iets te ver. Daarom bedacht hij het op te nemen en op YouTube te zetten. Het idee van de Khan Academy was geboren.

Het gaat inmiddels alle kanten op, van eenvoudige rekensommen voor de lagere school, tot hogere wiskunde en van valuta tot scheikunde.

Hiermee is een nieuwe vorm van educatie geboren. Een vorm waarbij iedereen zo lang over iets kan doen als nodig is, of juist vooruit kan werken om steeds maar nieuwe dingen te leren. Ik ben geen expert op het gebied van scholing en educatie, maar volgens mij kan dit wel eens goed werken.

Bestond het 20 jaar geleden maar. Als he nu op de middelbare school zit, wauw, wat ben ik jaloers!

Zo’n 5 jaar later is er een Nederlands initiatief opgericht om de video’s te vertalen. Een geweldig idee natuurlijk, alleen het gaat nog wat omslachtig. Het zou geweldig zijn als de Khan Academy wat tools zou maken waardoor dit vreselijk eenvoudig zou gaan. En iedereen die dat wil het kan vertalen in zijn of haar taal. Dan kan het de hele wereld bereiken en dat is natuurlijk helemaal geweldig.

In gebieden waar het internet wat minder snel is als bij ons of zelf gedeeltelijk afgesloten is voor de bevolking, zou het dan op dvd, flashgeheugen of welke andere datadrager dan ook gedistribueerd kunnen worden en helpt het overal om achterstanden in te halen en mensen verder te brengen. Wat een geweldig idealistisch doel.

In het verlengde daarvan, de zelfscholing in eigen tempo, is ook Codecademy een supervoorbeeld. ik ben er groot fan van en doe daar af en toe een oefeningetje om wat soepelere te worden in het typen van code. Vanaf je eigen plek kun je daar de basics leren van HTML/CSS en Javascript. Kon je dus niet bij SYOI zijn, en wil je wel starten met programmeren? Codecademy!

Never stop learning!

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS