stay hungry, stay foolish

meer dan een week zonder Facebook

Ik zou dus een week zonder Facebook door het leven gaan. Inmiddels zijn we twee week verder en zijn het er twee geworden.

Laat ik beginnen met het beantwoorden van dé vraag die me voorafgaande bezig hield.
Ga ik het missen? Nee, geen moment om eerlijk te zijn.

En als ik kijk naar de notificaties na twee weken die voor me klaar stonden, schrok ik ook niet. Blijkbaar lok je enkel interactie uit, als je zelf actief bent. Ben je niet meer actief, dan is iedereen je snel vergeten. Het blijft dus een netwerk voor zelfverheerlijking en een etalage waarin je laat zien hoe tof je wel niet bent en hoe gezellig je het wel niet hebt.

Ik ga niet alles opschrijven over de verslaving van het netwerk, dat heeft stadsgenoot Ritzo allang gedaan in zijn leeswaardige artikel over Facebook. Maar kan wel zeggen dat er dus van af te kicken valt.

Nu moet ik wel eerlijk zijn, het kan komen omdat ik gewoon Twitter ben blijven gebruiken en Google Plus aan het ontdekken was. Maar ik denk dat dat nauwelijk invloed heeft gehad.

Op Twitter komt hele andere content voorbij. ik gebruik dat vooral als nieuwsfeed gedurende de dag en als snel vragenforum.

En Google Plus bied een vergelijkbare ervaring als Facebook, zelfs beter heb ik het idee, maar daar zitten hele andere mensen en is de content serieuzer… nog.

Maar hoe nu verder?
Leuk om even met experimenteren, maar nu moet ik weer verder. Helemaal verwijderen gaat me nog iets te ver. Er zit nog zoveel data in groepen waar ik lid van ben die ik té handig vindt om te missen.

  • Wat ik wel ga doen is snoeien. Net ben ik van 233 naar 200 ‘vrienden’ gegaan. Gefeliciteerd als je nog mijn ‘vriend’ bent. Maar trek het je vooral niet aan als dat niet meer het geval is. Ik ga hier nog meer in snijden.
  • Minderen met de activiteit aldaar. Er zijn veel mooiere niche netwerken die die taak over kunnen nemen, zoals Instagram en Runkeeper. Die zijn volledig geënt op hun niche en dat kan veel leuker zijn.
  • En minder tijd op Facebook doorbrengen. Met 1 keer per dag, of zelfs 1 maal per week moet het allemaal wel bij te houden zijn. Er zijn namelijk immers veel mooiere manieren om content tot je te nemen. Flipboard voor iPad bijvoorbeeld. Die alles netje sin een magazine samenvoegt en je voorschotelt wat interessant is.

Hoe heb jij je sociale netwerken ingericht? Alles aan elkaar gekoppeld, slecht 1, of alles los. Of in een andere setting?

2 Responses to “meer dan een week zonder Facebook”

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS