stay hungry, stay foolish

De Universiteit van Nederland brengt kennis naar het volk

Dit is gaaf zeg, de Universiteit van Nederland is inmiddels gestart. Het concept is eenvoudig:

“De beste hoogleraren van Nederland geven gratis college op internet. Elke werkdag komt er een nieuw college online, en elke week een nieuwe hoogleraar.”

universiteit van nederland logo kaas

Het heeft Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn heel wat moeite en voorbereiding gekost om van het idee tot deze uitvoering te komen. Maar het is het waard geweest, want het idee is geweldig. Want kennis moet niet achter deuren gedeeld worden in stoffie collegezaaltje. Kennis is van ons allen, dat moet gedeeld worden.

Overigens kwam het idee zoals veel ideeën komen, plots. Alexander Klöpping verteld:

“Ik kwam op het idee toen ik met Marten Blankesteijn in de trein zat, en we een college keken van professor Michael Sandel. Amerikaanse universiteiten zetten steeds vaker hele collegereeksen online, en wij waren allebei betoverd door deze man. In zijn college over Recht neemt hij een stampvolle collegezaal op een zeer indrukwekkende manier mee in een ethisch probleem. Nadat we het college ademloos hadden bekeken wisten we: dit moeten we in Nederland ook hebben.”

De kick-off werd gedaan vorige week gedaan door prof. dr. Erik Scherder met onderwerpen als “Gaat je geheugen kapot, als je teveel voor je computer hangt?” en “Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?”

En deze week is het de beurt aan prof. dr. Edgar du Perron om ons Nederlanders wat bij te brengen.

Tof, tof, tof initiatief. En ook de site en de hele stijl zit stijlvol in elkaar. Fijn dat hier zoveel zorg een aandacht aan besteed is.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS