stay hungry, stay foolish

Kleine gewoontes

Als je dingen wil veranderen moet dat beetje bij beetje doen. Zo slijt het in je systeem en wordt het onderdeel van je leven.

Er is al veel over de methode van ‘Tiny Habits’ geschreven. Ik kan de blog van Leo Babauta, Zenhabits, daarvoor aanbevelen. Bijvoorbeeld over hoe hij het dagelijks flossen in zijn leven heeft gebracht.

En onlangs heb ik zelf ervaren dat het inderdaad zo werkt. Nog niet op alle vlakken, zo is mijn gewicht simpelweg niet ‘op peil’. Maar op andere vlakken lukt het prima.

Smilies :) en #hashtags
Een paar maanden geleden viel het me op in de digitale communicatie om me heen, dat overal smilies, te pas en vooral te onpas, gebruikt werden.

Ik besloten ze zelf niet tot nauwelijks meer te gebruiken.
Elke keer als ik de neiging heb om er eentje plaatsen, triggerde ik mezelf om heel goed in overweging te nemen of het wel écht nodig was.

smilies

Vaak bleek het helemaal niet nodig bedacht ik en verwachtte ik dat de boodschap zelfs nog helder en eerlijker overkwam.

Hoewel ik ook het idee dat veel dingen die ik schrijf inmiddels harder en killer over zijn gekomen. Maar dat kan ook aan mijzelf liggen omdat ik de smilies nu bewust weglaat.

Daarnaast gebruik ik geen hashtags op Twitter, tenzij ze écht functioneel zijn. Bijvoorbeeld om een vraag of opmerkingen te stellen tijdens een live-uitzending van een podcast of zo. Dan hebben ze ook echt een functie, ze worden actief uitgelezen om die reden.

Al met al is mijn communicatie er helderder op geworden. Althans, dat vind ikzelf. Maar oordeel vooral zelf in de comments onderaan.

Spaans
Ik spreek uiteraard Nederlands en ook in het Engels kan ik me heel erg goed redden. De volgende taal die me nuttig lijkt is Spaans.
Zo kan ik me in vrijwel heel Noord- én Zuid-Amerika verstaanbaar maken. Geen gek idee dacht ik zo.

Alleen hoe leer je dat? Er heel erg veel op vakantie heengaan, prima. Erheen verhuizen, kan. Of door te beginnen met dagelijks, beetje bij beetje, te leren via Duolingo.

spaans-leren-met-duolingo

Ik heb de app al vanaf het eerste moment, maar pas sinds kort ben ik er mee begonnen het in mijn leven te integreren. 10 per dag, dat is het proberen wel waard dacht ik zo.

Dat klinkt wel haalbaar. En zelfs leuk, mits ik natuurlijk voorgang blijf boeken. Je kunt hier zien hoever ik ben.
Nu heb ik zeker niet het idee dat ik een talenwonder ben, her en der sluipen dan ook wel wat foutjes in mijn schijfwerk, maar ik ga het toch proberen.

Elke dag 10 minuten. Doe je mee? Connect met me en we leren samen. Ik ben te vinden als ‘patrickloonstra‘.

Beetje bij beetje
Op deze manier probeer ik mijzelf te verbeteren. Lukt het dan is is het tof, lukt het niet, dan is het vooral jammer. Maar dan heb ik het in ieder geval wel geprobeerd.

Ik merk dat ik het leuk begin te vinden om dergelijke dingen te onderzoeken en te ervaren dat het kan werken.
En is nog voldoende te verbeteren, dus ik ben nog wel even bezig. En dat moet ik toch echt zelf doen. Doe je ook mee?

3 Responses to “Kleine gewoontes”

  1. Bjorn Franke

    Is een erg handige methode. Zo heb ik mijn levenstijl verbeterd. Elke week (of als ik er aan toe was) veranderde ik een slechte gewoonte. Resultaat: in een half jaar duurzaam 10 kg eraf. Duurzaam want ik val minder hard terug als ik even niet oplet omdat ik niet gelijk al mijn nieuwe goede gewoontes aan de kant zet.

    Reply
  2. 2 doelen voor dit jaar - buxx.nl

    […] minuten per dag Spaans leren Dagelijks op de bank, 10 minuten aan Duolingo besteden, waar ik eerder al over schreef, om Spaans te leren. Ook al ben ik geen talenwonder, toch wil ik het proberen. En die 10 minuten […]

    Reply

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS