stay hungry, stay foolish

mijn ervaring met Android

Ik gebruik al vanaf de eerste versie een iPhone. En vol overtuiging.

Maar verder kijken dan je eigen wereldje is altijd goed. En na het kijken van de keynote van Google I/O begon ik blijer en blijer te worden van wat Google allemaal aan te doen is.

Dus besloot ik onlangs om voor een Android te gaan. En dan Android in de meest pure vorm, zoals het Google het bedoelt heeft. De keus was gevallen op de Nexus 4.

nexus 4

Het toestel is snel, bloedsnel, compleet en mooi. Maar…

Vorm

De vorm is slick. Zowel de voorkant is van glas, wat hem strak maakt. De lichtelijk stroeve rand, maakt het makkelijk vast te houden, zonder dat ie uit de handen glijd. De achterkant is voorzien van een structuurtje dat glinstert in het licht. Niet ordinair, maar subtiel.

De speaker zit aan de onderkant en die keus is erg vreemd. Helemaal als je hem op tafel legt, dan vervormd het geluid zich en klinkt het blikkerig.

De aan- en uitknop zit aan de zijkant en dat is ook gelijk de enige plek waar de telefoon aangezet kan worden. En aangezien de hele vorm symmetrisch is, was de knop wel eens zoek. Ook is de knop niet heel erg groot en moet je dus vrij exact de knop bedienen. Wat de snelheid van gebruik naar beneden haalt. Ik bleek het gewoon irritant te vinden om de telefoon even te pakken om de te kijken hoe laat het was.

Scherm

Grooooot! Maar goed, ik ben dan ook de iPhone 4 gewend. Dar scheelt nogal qua schermformaat. Maar vergelijkbaar scherp, retina, of hoe iedereen behalve Apple dat ook noemt.

Maar dat formaat is ook een belemmering om hem met 1 hand makkelijk te kunnen bedienen. Met de duim kun je niet het volledige scherm bereiken.

Android 4.2

Voelt goed aan, zeer rap en soepel. Er zitten vreselijk veel mooie handigheidje in. vanuit je homescreen, zonder nog te unlocken kun je al dingen doen namelijk.

Maar wat dat brengt ook veel onduidelijkheid mee.

Google services

Dit is dé reden dat ik enthousiast aan deze test begon. De opkomst van Google Now, dat werkelijk geweldig is en alleen maar mooier en beter gaat worden. 1 keer je Google account invoeren en ‘Poef!’, alle data loopt zo de telefoon in. En op dezelfde wijze worden er dus backups van alles gemaakt. Account, instellingen en data.

Een foto maken en delen via Google+ is bijna nog gemakkelijker dan via Instagram.

Externe Software

Ik mis vooral mijn vertrouwde software van iOS. En de alternatieven die er zijn, die zijn lelijk. En de vrijheid die Android aan ontwikkelaars geeft, brengt ook met zich mee dat iedereen op z’n eigen manier de UX dingen op probeert te lossen. Fijn natuurlijk als ontwikkelaar, maar vreselijk voor de gebruiker.

Conclusie

ik wilde het een kans geven en afscheid nemen van mijn iPhone 4 om bij de iPhone 6 weer in te stappen, maar dat ga ik niet redden. De beperkingen die de ‘oude’ iPhone me opleggen momenteel, de iets wat falende camera, neem ik voorlopig voor lief.

Ik ga gauw weer terug naar iOS. En wel op iOS 7. Maar daar later meer over.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS