stay hungry, stay foolish

Design Pressure Cooker

Er zijn al zoveel hackathons, waarbij programmeurs in een zeer korte tijd een probleem zien op te lossen.

Onlangs werd ik uitgenodigd door House of Design om deel te nemen aan de design versie hier, een Design Pressure Cooker. En dan ook nog in Hamburg. Dus extra tof.

Het idee: Een bedrijf heeft een probleem, een designer schuift aan, gedurende 1 dag wordt naar een oplossing toegewerkt.
Extra toevoeging: Een Nederlandse ontwerper schuift aan bij een Duits bedrijf en vise versa.

Even eenvoudig in opzet als tof in uitwerking.

Woensdag in de ochtend met de auto naar Hamburg gereden, zodat de middag nog volledig vrij was om Hamburg te verkennen. Als ik ergens nieuw ben, dan vind ik het heerlijk om zonder doel, voor een paar uur te dwalen door onbekende plekken. En daar bleek Hamburg, de wijk St. Pauli om precies te zijn, perfect voor te zijn. Goeie koffie tenten, overal stickers en streetart. M’n hoofd maakte al overuren, nog ver voordat de DPC zou starten.

dpc leib sein sticker

dpc regenpijp sticker

‘s Avonds een zeer goede maaltijd bij Altes Mäedchen genoten met goede gesprekken.

dpc altes madchen hamburg

dpc altes madchen hamburg desert

Een goede nachtrust genoten in een überstrak hotelletje en op donderdagochtend naar Designxport.

Midden in het havengebied van Hamburg, dat in de top 10 van wereldhavens staat, kon het échte werk beginnen.

dpc hamburg haven

Ik werd gekoppeld aan twee technische mannen van WPS. Een technische partij dat bezig is een touchscreentafel te maken dat gebruikt kan worden in de haven. Om te plannen hoe boten door de nauwe en constant veranderen dieptes van de haven moeten manouvreren.

dps ontwerpen 1

Momenteel wordt dat gedaan met enorme kaarten, die direct na het printen alweer outdated zijn. En, je gelooft het haast niet, uitgeknipte schaalmodellen van immense tankers.

Mijn opdracht voor de dag: helpen hier een goede interface en workflow voor te maken.

Uren praten, schetsen, en uitdenken van ideeën. Geen computer aangeraakt om mooie dingen te maken. De ele dag dus vooral ontwerpen van de workflow. Helemaal niets mis mee, want een goed ontwerp moet zeker niet alleen mooi zijn. Het moet problemen oplossen en werken. De kleuren, de fonts en de vorm komt daarna wel.

Aan het einde van de dag, volledig uitgewringd en op, heb ik een 17-tal praktische concepten opgeleverd die beruikbaar zijn om het systeem te bouwen.

dpc oplevering

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS