stay hungry, stay foolish

Mijn ochtendritueel

Elke ochtend hetzelfde liedje. Dag in, jaar uit. En eindelijk heb ik eens wat op schrift gezet hoe mijn ochtenden eraan toegaan.
Het was dan wel de vraag van Ramon, die mijnochtendritueel.nl is gestart. Naar idee is niet ven hem, maar dat maakt niet uit… toch. Het gaat om mooie dingen, mooie verhalen goeie content en lekker inspireren.

My Morning Routine werd bedacht door de Amerikaan Michael Xander en de Brit Benjamin Spall in december 2012.
In maart 2015 vond Nederlander Ramon Stoppelenburg het tijd voor de lancering van een Nederlands(talig)e versie.

Mijn ochtend ritueel is hier te lezen. En ter backup ook hieronder.

En dan komt nu een plaatje uit de aller ergste categorie ooit. Heb een hekel aan deze dingen. Bah.

irritant plaatje met good morning

 

 

Wat is uw ochtendritueel?

Ik zit momenteel in Ecuador, dus de dag begint hier vroeg met de nodige warmte. Zodra de zon het bed onaantrekkelijk maakt stap ik eruit. Voor de zekerheid heb ik altijd een wekker om 7.00 uur staan, maar die ben ik meestal wel voor. Mocht ik wel de wekker horen terwijl ik nog in mijn best ligt, dan snooze ik die om rustig de ogen open te kunnen doen.

Na het opstaan drink ik een groot glas koud water om wat vocht aan te vullen en me wakker te voelen. Daarna maak ik een ontbijtje, het liefst yoghurt/muesli/honing of eventueel melk/cereal.

Als ik opsta is het in Nederland, bij mijn klanten, al in de middag. Dus tijdens het ontbijt lees ik wat bij zodat ik weet wat er voor die dag eventueel moet gebeuren.

Dit hele proces duurt denk ik een uurtje. Dan ben ik wel bij en stap ik onder douche, om de dag de vervolgen.

Hoelang hebt u dit ritueel al?

Ik heb geen idee, want het ‘ritueel’ is helemaal afhankelijk van het jaargetij, de plek waar ik ben en wat ik allemaal aan het doen ben. Maar momenteel is dit de meest gebruikte start van de dag.

Is uw ochtendritueel veranderd over de afgelopen jaren?

Ja, die verandert constant. Het ligt helemaal aan de plek waar ik ben (Thuis in Nederland, AirBNB appartement, hostel).

Hoelaat gaat u naar bed?

Rond middernacht. Ik hou er van om rond die tijd nog wat te freaken op gebied van design en techniek. Dus het kan maar zo zijn dat het 1.00 uur wordt omdat ik nog een website wil aanpassen of een nieuwe stijl voor een logo wil proberen. Heerlijk rustig als alles en iedereen slaapt. Geen afleiding, helmaal niets. Allen ik en mezelf.

Gebruikt u een wekker in de ochtend?

Ja, die staat elke dag om 7.00 uur. Of ik een werkdag heb of niet. Ik ben geen ingewikkelde slaper, dus als ik wil uitslapen zet ik de wekker uit en slaap ik gewoon door. Geen enkel probleem. Maak ik heb voor mezelf de zekerheid ingebouwd dat ik er eventueel om 7.00 uur uit kan gaan.

Hoelang na het ontwaken ontbijt u en wat een u dan meestal?

Vrijwel direct na het opstaan regel ik mijn ontbijt. En dat die ik het liefst met yoghurt/muesli/honing. Onderweg is dat niet altijd te vinden, en dan neem ik alternatief melk/cereal.

Hoe snel “controleert” u ‘s ochtends uw telefoon?

Veel mensen beweren dat niet goed is, maar aangezien de telefoon ook de wekker is en dus naast het bed, scroll ik graag door wat moois om wakker te worden. Geen heftige kost, zoals e-mail en planningen. Maar even door Instagram en het weer. Wat zaken die mijn dag een zetje kunnen geven. Voor de inspiratie en een praktische planning qua kleding. Hoewel dat laatste momenteel minder relevant is. In Quito, Ecuador, is het altijd lente.

Controleert u ‘s ochtends al direct uw mailbox?

Nee. Ik vind dat e-mail verkeerd gebruikt wordt. Men verwacht dat er per direct op gereageerd wordt, maar daar is het absoluut niet de goede plek voor. Ik zie mail als de brievenpost van weleer. Liever communiceer ik via Twitter, Telegram, Trello of Slack. Dat is er wél voor gemaakt om snel te reageren. Plus het dwingt in korte update te communiceren, in plaats van een lap tekst, waar je de acties en punten zelf maar uit moet zien te filteren.

Wat is uw meest belangrijke taak in de ochtend?

De dag die eraan zit te komen ontvangen.

Wat en wanneer is uw eerste drinken in de ochtend?

Een groot glas koud water. Of twee.

Op dagen dat u niet thuis bent, is het dan uw ochtendritueel vast te houden?

Niet altijd. Is afhankelijk van de plek en situatie.

Hanteert u dit ochtendritueel ook in het weekeinde of verandert u dan sommige stappen?

Waarom zou een weekend ochtend anders zijn dan een andere dag? De start is vrijwel hetzelfde. Alleen de dingen die je verderop in de dag doet zijn anders. Dus ja, ik hanteer hetzelfde ochtendritueel.

Wat doet u als u uw ochtendritueel niet kan uitvoeren en heeft dit effect op de rest van de dag?

Dan neem ik de dag zoals ie is. Het komt allemaal wel goed.

Leave a Reply

Basic HTML is allowed. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS